סילבסטר, שמילבסטר, שנה טובה לכולם!

כשחייתי בארץ אף פעם לא תהיתי על משמעות השם "סילבסטר", ככה קראנו תמיד ל-31 בדצמבר בערב, שבו נהגנו ללכת למסיבות, לרקוד, לשתות, להתנשק בחצות, ולהתקשר לחברים להגיד שנה טובה, וזהו.

עכשיו אני גרה באנגליה, ואף אחד לא קורא לזה "סילבסטר", למעשה לא קוראים לזה בשם מיוחד. אצל האנגלים זה פשוט New Year's Eve, כלומר ערב ראש השנה – כמובן שאנחנו לא יכולים לאמץ את הביטוי הזה בארץ, כי יש לנו ערב ראש השנה משלנו, ולהגיד "ערב ראש השנה האזרחית" זה ארוך ומסורבל. אז אולי בגלל זה תפס אצלנו השם "סילבסטר", כי הוא מספיק קצר?

אין לי מושג מאיזו ארץ ייבאנו את השם הזה, לא ידוע לי על מקום שבו כן נהוג לקרוא לזה ככה אבל אני מניחה שהיה פעם כזה דבר איפשהו – מהמרת על ארץ בעלת תרבות קתולית, כי הקתולים נוהגים לעשות עניין מהקטע של ימים מיוחדים לכל אחד מה"קדושים" שלהם, וסילבסטר הוא אחד מהאנשים שהכנסיה הקתולית הגדירה כ"קדוש" וה-31 בדצמבר זה היום המיוחד שלו אצלם כי זה היום שבו הוא מת.

מה שמביא אותי לטענה המוזרה שאני נתקלת בה בכל מיני מקומות ברשת – ישראלים שטוענים שזה לא בסדר שאנחנו חוגגים את ערב הראש השנה האזרחית כי זה, יעני, "חג נוצרי". אם היה מדובר במסיבות שמוקדשות להילול שמו של אותו "קדוש" אז זה היה חג קתולי (קתולי זה לא אותו דבר כמו "נוצרי", הכנסיה הקתולית היא זרם מסויים במה שנקרא באופן כללי ה"נצרות", למרות שיש נוצרים שלא מקבלים את הקתולים כחלק מהנצרות בכלל). אבל לא שמעתי בשום מקום – לא רק שלא בארץ אלא גם לא בעולם המערבי – על מסיבות שסובבות סביבו, הוא לא מוזכר בכלל, רוב האנשים מעולם לא שמעו עליו.

מה שקורה בעולם המערבי ב-31 בדצמבר הוא שאנשים עושים מסיבות, רוקדים ושותים ומתנשקים בחצות ומאחלים לכולם שנה טובה. שמפניה, זיקוקין, שיר סקוטי שאת מילותיו אף אחד לא מבין, והרבה מאד אנשים שתויים מדדים אחר כך הביתה, ולמחרת, כשראשם מלא בהאנגובר, מחליטים החלטות לשנה החדשה: השנה אני ארד במשקל/אעשה התעמלות/אלמד סוף סוף צרפתית/וכו' וכו'. זהו, זו מסורת חגיגות ראש השנה האזרחית כאן באנגליה. אין לזה שום היבט דתי, זה לא משהו שנחגג בכנסיות, זה לא חג עם משמעות נוצרית, והאווירה בהרבה מאד מהחגיגות האלה היא אווירה שהכנסיה דווקא לא מעודדת. כריסמס הוא חג נוצרי, שבו חוגגים את הולדת ישוע. הפסחא הוא חג נוצרי, שבו חוגגים את זה שהוא קם מן המתים. ה-1 בינואר הוא לא חג נוצרי, הוא פשוט היום הראשון בשנה האזרחית, בלוח השנה שבו משתמש העולם המערבי ושבו גם ישראל משתמשת במקביל ללוח העברי. (והאמת היא שבארץ אנחנו משתמשים בלוח הזה לא רק במקביל, אלא הרבה יותר מאשר בלוח העברי. כמה מכם יודעים מה התאריך העברי היום? בלי להסתכל ביומן או בלוח שנה?) וה-31 בדצמבר גם הוא לא חג נוצרי, הוא פשוט היום האחרון של השנה האזרחית, ואנשים נוטים לעשות מסיבות כי אנשים נוטים להתרגש מזה ששנה עוברת ושנה חדשה מגיעה, וחוץ מזה באמצע החורף כל סיבה למסיבה מתקבלת בשמחה.

היה איש שקראו לו סילבסטר, שחי לפני הרבה הרבה שנים ומת בשנת שלוש מאות ומשהו, ושמאיזושהי סיבה הכנסיה הקתולית החליטה שמגיע לו התואר "קדוש". פה ושם בעולם אני מניחה שיש אי אילו קתולים שזה מעניין אותם. רוב הקתולים לא מודעים לזה שה-31 בדצמבר זה היום שלו, ורוב העולם הנוצרי לא מתייחס בכלל לקטע הזה של ימי קדושים. משום מה בארץ אנחנו קוראים לחגיגות ה-31 בדצמבר על שמו, אבל זה לא אומר שהחגיגות האלה קשורות אליו, וזה לא הופך את המסיבות שבהן אנחנו שותים ורוקדים ומתנשקים בחצות למשהו בעל היבט דתי.

לא שאני ממליצה על השתכרות. ואם אתם כן משתכרים, אז בבקשה תזכרו לא לנהוג הביתה. (עשיתי את זה פעם בצעירותי. התנגשתי במזרקה, ואיש נחמד בא לשאול אותי אם אני בסדר ואז קלטתי שיכולתי להתנגש בו ולא במזרקה, יכולתי להרוג מישהו. זה היה שיעור משמעותי מאד.) לא ממליצה להשתכר אף פעם, אבל מסיבות זה נחמד ואל תתנו לאנשים למכור לכם שטויות על זה שיהודים לא צריכים לחגוג ב-31 בדצמבר כי זה יעני "חג נוצרי". הנוצרים לא רואים בזה חג נוצרי!

מאחלת לכם שנה טובה, ואם אתם יוצאים מחר בערב אז בילוי נעים!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.